SM-helgerna är över - Lite summering

Förra helgen och den gångna helgen har varit intensiva SM-helger i landet. Det började med USM i Karlstad samtidigt som Lång-SM avgjordes söder om Jämshög i Blekinge. I helgen har Medel och stafett-SM avgjorts i sydöstra Blekinge. Den som lyckats bäst men ändå inte fått till det där lilla extra är Oliwer som tagit två topp 10-placeringar. Dessa har i vart fall givit två så kallade SM-löv.

Vid USM gjorde Stina J och Linus L lite blandade resultat där sprintresultaten var deras bästa och klart godkända. Stina blev 35:a och Linus 22:a. Långdistansen blev inte så lyckad, varför det inte blev någon stafett för Stina och Linus hamnade först i 5:e-laget. Båda gjorde dock lite revansch sista dagen då Stina blev mycket fin 2:a i loppet för de "som blev över" medan Linus gjorde en bra första sträcka i sitt lag och kom in som 8:a. Hans lag slutade till sist 13:e.

Samtidigt vid Lång-SM klarade både Oliwer och Rasmus sina kval och gick till A-final. Oliwer gick bra men räckte inte riktigt till på den avslutande och mycket avgörande långsträckan. Han slutade till sist på en 9:e plats nästan fyra minuter från bronset och lite mer än sex minuter från segraren Isac von Krusenstierna. Rasmus gjorde ett hyfsat finallopp och slutade 21:a dryga tio minuter efter.

Den gågna helgen har bröderna Lundberg medverkat i medel-SM och stafett-SM. Det började med medelkval i fredags då vanligt folk fortfarande arbetade som vanligt. "Nördarna" var dock igång och det gick riktigt bra men en heatseger för Oliwer och en femteplats för Rasmus. Lillebror Linus höll på att skrälla sig till en A-final även han men slutade 13:e i sitt heat dryga minuten från A-finalen.

Förväntningarna var relativt stora inför finalen och då framförallt på Oliwer som hade denna final som ett av säsongens stora mål. Tyvärr var inte den tillräckliga kraften där och han fick nöja sig med en sjundeplats dryga två minuter efter segrande Henrik Johannesson. Klassens suverän Krusenstierna gjorde ett ödesdigert misstag genom att passera näst sista kontrollen utan att stämpla. Då ledde han med ca 40 sekunder, men även dessa grabbar kan göra misstag även om man ibland tror de är ofelbara.

Rasmus hade ett skapligt finallopp och det slutade med en 23:e plats. Själv inte nöjd med det men han har gått till två A-finaler och börjar närma sig topp 10 i klassen. Linus B-final vill han själv inte nämna så mycket om så då gör inte vi det heller.

Väl möra efter kval- och finallopp var det bara att ladda om till Stafett-SM där det vankades 3 gafflade banor á 8,1 km vardera. I en vågad men väl diskuterad  laguttagning startade Linus på första sträckan. Han var väl med till första radion (15:e) men tappade lite på sin gaffel och hamnade ganska singel ett bra tag. Då är det svårt att inte tappa tid samtidigt som orken tröt lite på slutet. Han växlade som 44:a dryga elva minuter efter täten. Det blev kanske några minuter mer än väntat efter täten men planen var fortfarande att avsluta laget starkt med Rasmus och Oliwer.

Rasmus gav sig iväg i en rasande fart och början av banan gick riktigt bra. Även han fick sedan lite strul med gafflingar och tappade sina "medlöpare" varför även han blev singel ett bra tag. Trots det höll han farten bra men hade tyvärr några små krokar på avslutningen varför han tappade nästan fem minuter extra och växlade som 33:a c:a 17 minuter efter täten.

De sista bomminuterna var lite avgörande för Oliwers utgångsläge men han gick ut hårt och plockade placeringar hela tiden. Detta var planen då flera lag inte har så mycket krut kvar i lagen till sistasträckorna men det hade OK Bävern. Oliwer gick från 33:a till 26:a och 23:a vid de två första radiokontrollerna. Vid första publik-kontroll var han uppe på 15:e plats för att vara 14:e vid sista publikkontroll med häng på en 12:e plats. Mer plockade han dock inte och det slutade med en mycket bra 14:e plats av 58 startande lag.

En drömmålsättning var att slå sig in topp 10 och få SM löv till hela laget men drömmen förblev knappa sju minuter bort. Plats 14 var nog ändå mer än någon egentligen vågat hoppas på detta år. Det är två år kvar att förbättra detta på....


3
Inlagt av: Per Lundberg
2016-09-16
Martin S Kul att det går så bra för alla bröderna. Lycka till imorgon!
2016-09-23 22:18:30
Egon Bra kämpat idag.
Vi håller tummarna i morgondagens finaler.
2016-09-23 22:27:18
Johan S Roligt att det gjorts stabila lopp av alla under sista helgen. Rasmus tillbaka i gammal god form och Linus kliver in på stora arenan och tar för sig. Oliwer tar hem kvalet och nosar på ny medalj.
2016-09-26 10:02:34

Skriv en kommentar

Skriv in de tecken du ser på bilden nedan
CAPTCHA
Bokstäverna är inte versalkänsliga