Roland Ottosson - Till minne

Måndagen den 22 januari avled OK Bäverns äldsta medlem, Roland Ottosson, på Tomasgårdens äldreboende i en ålder av 92 år. Med Rolands bortgång har ännu en av grundarna och förgrundsgestalterna i OK Bäverns tidiga historia gått ur tiden.

Roland föddes 1925 i Högaholmen, Norra Sandsjö socken som yngst bland fyra syskon. Som de flesta på den tiden kom han tidigt ut i förvärvslivet. Först som anställd på ett par fabriker för att 1950 börja som anläggningsarbetare på elverket i Vetlanda. Elverket blev sedan hans arbetsplats under hela 40 år, fram till sin pensionering 1990. Under dessa år avancerade han till arbetsledare och skaffade sig också elbehörighet. 1952 gifte han sig med Gun-Britt, född Karlsson, från Gäddemåla och syster till OK Bäverns nuvarande vice ordförande Stig Adolfsson. Makarna flyttade in i en lägenhet i Vetlanda där de bodde tills den nybyggda villan på Viltstigen stod klar 1962. Här bodde Roland och Gun-Britt i 52 år men när Rolands hälsa försämrades såldes villan 2014 och Roland flyttade in på det närbelägna äldreboendet Tomasgården. Här fick Roland god och kärleksfull vård och det var också här som han fick sluta sitt långa liv.

Orienteringsintresset väcktes nog tidigt och från mitten av 1940-talet syntes Rolands namn allt oftare i resultatlistorna. Klubbadressen var då Björkö GIK, under 1940-talet och början av 1950-talet en av Smålands främsta orienteringsklubbar. Framgångarna var många, särskilt i budkavlesammanhang och Roland var oftast slutman i klubbens budkavlelag. Bland de största framgångarna kan nämnas segern i budkavle-DM 1949 tillsammans med bröderna Karl och Elam Karlsson. Individuellt höll Roland en hög nivå under senare hälften av 1940-talet och hela 1950-talet. Segrarna och topplaceringarna var många i seniorernas A-klass, den tidens motsvarighet till dagens H 21 Elit. Roland var med när OK Bävern bildades den 28 december 1953 och från 1954 var alltså klubbadressen OK Bävern. När Roland slutade som tävlingsaktiv hade han representerat OK Bävern i drygt 400 tävlingar.

Utöver sitt tävlande svarade Roland för en stor ideell insats som ledare i klubben. Han valdes in i klubbens första styrelse som ledamot under åren 1954-1960. Mångårig revisor, 1976-1998, samt sammankallande i valberedningen under åren 1974-1999 vittnar om ett stort engagemang i klubben. Han belönades med klubbens standar 1999 och bland andra utmärkelser märks SOFT:s förtjänstdiplom och Smålands OF:s silvermedalj. Han var också medlem i Smålands Skogskarlars Klubb, invald 1994.

En stor och värdefull insats gjorde Roland under många år som ansvarig för elinstallationerna i Bävernstugan. När klubben äntligen, 1970, fick råd att ansluta Bävernstugan till elnätet var det Roland som utförde elinstallationen. Under de tillbyggnader som skedde under följande år var det Roland som fram till 2005 ansvarade för elinstallationerna. Roland satte genom åren stort värde på tisdagskvällarnas gemenskap i Bävernstugan och så länge hälsan stod bi saknades han sällan i bastu och vid fikabord.

Vi kommer att minnas Roland som en duktig orienterare, som en god kamrat och som en lojal medlem som under många år gjorde stora och värdefulla insatser för vår klubb.


0
Inlagt av: Ivan Karlsson
2018-01-24

Skriv en kommentar

Skriv in de tecken du ser på bilden nedan
CAPTCHA
Bokstäverna är inte versalkänsliga