Minnesord över Elam Karlsson

Måndagen den 27 februari avled OK Bäverns äldsta medlem, Elam Karlsson, på äldreboendet Österång i Korsberga. Med Elams bortgång har en av pionjärerna och förgrundsgestalterna från OK Bäverns tidiga historia gått ur tiden.

Elam föddes 1920 i Varhester, Nävelsjö som näst yngst i en stor syskonskara. Efter ganska många år som anställd på Furudals snickerifabrik i Björköby blev Elam lantbrukare när han 1954 tillsammans med brodern Karl arrenderade Backegården i Björköby. Efter fem år på Backegården övertog Elam hustrun Agnes föräldragård i Gungemad. Under 43 år var sedan Elam bonde i Gungemad innan han 2002 överlät gården till sonen Andreas och tillsammans med hustrun Agnes bosatte sig i Björköby. Agnes gick bort 2006 men Elam bodde kvar i villan upp i hög ålder och det var först sommaren 2016 som han flyttade in på äldreboendet Österäng och där fick han också avsluta sitt långa liv.

Intresset för orienteringssporten väcktes nog redan under ungdomsåren och fördjupades säkert under åren på Furudals snickerifabrik där både ägare och flera anställda var orienterare. Klubbadressen var Björkö GIK, under 1940-talet och början av 1950-talet en av Smålands främsta orienteringsklubbar. Framgångarna var många, särskilt i budkavlesammanhang, och Elam bidrog i hög grad till detta. Här kan nämnas DM-segern i budkavle 1949 tillsammans med brodern Karl och Roland Ottosson samt tredjeplatsen vid sydsvenska sjumannakavlen 1952 och samma fina topplacering vid Smålandskavlens premiär 1953.

I början av 1950-talet började planer på en specialklubb för traktens orienterare ta form och här var Elam en av de ivrigaste förespråkarna för att en sådan klubb skulle bildas. Den 28 december 1953 samlades 22 orienterare och bildade OK Bävern och till den nya klubben anslöt sig de allra flesta av Björkö GIK:s stronga orienteringsgarde.

Elam Karlsson invaldes i OK Bäverns första styrelse och var senare revisor i klubben under många år. När klubbstugan byggdes var Elam en av många bävrar som gjorde en stor insats. Trots att hans nya yrkesliv som lantbrukare ofta var svårt att kombinera med tävlingsorientering så tävlade Elam ganska flitigt under de närmaste tio åren. Sedan blev tävlingsdeltagandet mera sporadiskt men efter flytten till Björköby fanns åter tid över till orientering. Veteranorienteringarna på Höglandet hade nyligen startat och här deltog Elam flitigt under några år.

Elam höll sig under alla år väl underrättad om vad som hände i OK Bävern och gladdes åt klubbens många framgångar. Han kunde också glädjas åt att de flesta av hans barn och flera av barnbarnen följde i hans spår som aktiva i OK Bävern. Elam fick under sina många år som orienterare vara med om en fantastisk utveckling från 1940-talets backstreckskartor i skala 1:100 000 till 2000-talets exakta digitaliserade kartor.

Elam Karlsson var en av de orienterare som bildade OK Bävern och hans minne kommer att leva kvar i vår klubb, den klubb som han kände så starkt för.


0
Inlagt av: Ivan Karlsson
2017-03-02

Skriv en kommentar

Skriv in de tecken du ser på bilden nedan
CAPTCHA
Bokstäverna är inte versalkänsliga