Alf Malmgren - Till minne

Söndagen den 15 juli 2018 avled Alf Malmgren på Södergårdens äldreboende i Stockaryd där han vårdats under en kort tid. Alf var född 1936 i Sunnerby strax utanför Vrigstad och han blev sin hembygd trogen under hela livet. Alfs orienteringsintresse väcktes tidigt, redan som pojkklassare debuterade han i IFK Stockaryd. Under junior- och seniortiden var han moderklubben trogen men 1973 blev det klubbyte då han på egen begäran kom till OK Bävern.

Möjligheten att få delta i de stora budkavlarna och stimulerande gemenskap och konkurrens med många duktiga Bävernlöpare lockade. Alf etablerade sig snabbt som en av de bästa orienterarna i vår klubb och hans meritlista blev med åren imponerande. Särskilt nattorientering blev något av en specialitet för Alf, 14 individuella DM-medaljer, varav 5 guld är bevis för detta. Hans orienteringsskicklighet och säkerhet kom särskilt väl till pass vid budkavlar då han sällan gjorde ett dåligt lopp. Kvartetten Alf, Hjert-Inge Ottosson, Göran Karlsson och Sven-Olof Hultgren dominerade under många år oldboysklasserna vid DM-budkavlarna. Nio DM-segrar, varav Alf var delaktig i åtta, blev det med åren, dessutom sju medaljer av lägre valör.

 

Poängpriset till klubbens bäste orienterare under året har delats ut sedan 1959 och fem gånger har Alf segrat i denna prestigefyllda tävling. I poängprisets maratontabell ligger Alf på fjärde plats.

 

Efter säsongen 2002 och efter att ha tävlat i 50 år meddelade Alf att det var sluttävlat i större sammanhang. 30 av dessa år hade han tävlat för OK Bävern och hunnit med 762 tävlingar. Han hade säkert haft mer att ge men övertalningsförsöken rubbade inte den principfaste Alfs beslut. I fortsättningen blev det orientering på lite lägre nivå i veterantävlingarna på Höglandet. Här deltog Alf flitigt fram till hösten 2014 då en alltmer tilltagande demenssjukdom tvingade honom att helt upphöra med orienteringen.

 

Alf bodde ju i Vrigstad och av naturliga skäl var det svårt att ta del i det vanliga klubbarbetet. Men han fick ganska snart ansvaret för klubbens statistik, en uppgift som han kunde sköta hemifrån och som passade den noggranne Alf utmärkt. Under drygt 30 år lade Alf ner ett jättejobb på att registrera och bokföra bävrarnas tävlingsresultat. Hans årliga sammanställningar låg bl. a. till grund för poängprisets resultat. I den jubileumsskrift som gavs ut vid klubbens 50-årsjubileum 2004 ingick en redovisning av alla som tävlat för OK Bävern under dessa år, allt resultat av Alfs idoga arbete.

 

Den sista stora insatsen som Alf gjorde i OK Bävern var när det nya förrådet byggdes 2005. Då svarade ju klubbens pensionärer för det mesta av arbetet och Alf var bland dem som bidrog med flest timmar under byggnationen.

 

Alf finns inte längre bland oss, han är den senaste av flera äldre medlemmar som på kort tid lämnat jordelivet. Vi känner tacksamhet för alla år som han funnits i OK Bävern och kommer att minnas honom som en mycket god orienterare men också för hans insatser i klubbarbetet.


1
Inlagt av: Ivan Karlsson
2018-07-20
Bo Turesson Fint skrivet om Alf Malmgren.
Tack Ivan!
Vi tänker på Margareta och familjen.
Bo och Susanne
2018-07-24 18:09:49

Skriv en kommentar

Skriv in de tecken du ser på bilden nedan
CAPTCHA
Bokstäverna är inte versalkänsliga