Historik

Den 28 december 1953 i Ängastugan i Nävelsjö samlades 22 orienterare, som beslutade att bilda en orienteringsklubb. De flesta hade ursprung från Björkö GIK, men de ville bilda en specialklubb för just orientering. Björkö GIK var då en av de främsta orienteringsklubbarna i Småland och hade många framgångar i budkavlesammanhang.

De flesta som var med och bildade föreningen kom från Björkö, Nävelsjö och Ekenässjön, samt från en hel del byar runt omkring.

Man beslutade också under detta första möte att man skulle söka inträde till Riksidrottsförbundet. Medlemsavgiften skulle ligga på fyra kronor för de äldre och två kronor för damer och de yngre under arton år. Denna avgift tyckte Smålands orienteringsförbund var för låg så de fick höja till fem kronor.

Till OK Bäverns första ordförande valdes Bo Malmqvist.

Det diskuterades också på mötet vilket namn klubben skulle ha. OK Skogsrävarna segrade på andra plats Tjärnens OK samt på tredje plats kom OK Höken. Dessa blev sedan inte godkända av Smålands orienteringsförbund, eftersom de redan var upptagna. Man fick istället besluta vid nästa möte att man skulle heta OK Bävern, som segrade med tretton röster.

OK Bävern mellan åren 1953-1997
Den första tävlingen OK Bävern deltog i var den fjärde april 1954 i Brittatorp. OK Bäverns första vinnare blev här Ingvar Fransson (i äldre juniorklassen). Bävern hade första året 30 aktiva orienterare som sprang 22 tävlingar med sammanlagt 229 starter.

Under det första året omsluter OK Bävern 1 887 kronor med en behållning på 182 kronor. För att stärka ekonomin började man med skogshuggning.

1957 sjönk medlemsantalet till 29 medlemmar, efter att det under ett tag, varit uppe i 39 medlemmar. Men det steg åter till 39 redan 1959. Samma år instiftades poängpriset. Det är ett pris från OK Bävern som tilldelas till den löpare som placerat sig bäst året igenom. Den första inteckningen tog Ingvar Fransson.

1961 var kassabehållningen på drygt 2 000 kronor, under följande år planerade man att bygga en klubbstuga. Klubben köpte och monterade ned ett timrat hus vid Järnforsen och påbörjade sedan uppbyggnaden på en inköpt tomtmark, vid Sand några kilometer från Ekenässjön. Under det året, 1962, stoppades alla tävlingar på vårsäsongen på grund av gulsoten, som var en sjukdom många orienterare fick när de sprang barbenta. (Senare beslutades det om obligatorisk användning av heltäckande klädsel nedtill)

1964 invigdes klubbstugan vid årsmötet 24 februari, då har frivilliga klubbmedlemmar arbetat cirka 2 400 timmar och kostnaden blev 22 000 kronor.

Klubben får en ny ordförande, efter avgång av Bo Malmqvist, och efterträds av Georg Käck 1965.

Klubben arrangerade sin första stortävling 1967. Det var Smålandskavlen med ett rekorddeltagande (121 lag).

1968 fördubblar man omklädnings- och duschutrymmen i källaren i klubbstugan. Samma år debuterar OK Bävern i världens största kavle, Tiomilakavlen, med ett godkänt resultat.

1969 var ett mycket tungt år för OK Bävern. Eftersom den dåvarande ordföranden, Georg Käck, drabbades av en sjukdom och kort därefter dog hastigt. Han hade då varit ordförande i 6 år och gjort ett mycket bra arbete ifrån sig. Han fick senare efterträdas av Hjert-Inge Ottosson.

Året därefter instiftades en tävling för bävrarna, till minne av Georg Käck. Det var en tävling för enbart bävrar och alla hade lika stor chans att vinna, eftersom man har olika handikapp, denna tävling arrangeras fortfarande en gång om året. Den första inteckningen i denna tävling tog Gert Ottosson.

1970 får Bäverstugan (klubbstugan) elektriskt ljus och elvärme.

Klubben får också reda på att man skall, med fem andra klubbarr, arrangera O-ringens femdagars. Så framöver blev det mycket frivilligt och hårt arbete. Hela nästa år användes till förberedelser till tävlingen som skulle gå nordöst om Ekenässjön i Kopparp. OK Bävern skulle ha hand om den sista etappen. Tävlingen avgjordes fredagen den 15 juli 1972. Och platsen kring Kopparp fylldes med över 10 000 tävlande och åskådare. Detta blev en riktig fullträff arrangörsmässigt, med Hjert-Inge Ottosson som tävlingsledare.

Pengarna OK Bävern tjänade på 5-dagars kom väl till pass när bäverstugan byggdes ut med ännu ett omklädningsrum i källarplanet. Vindsvåningen inreddes och ett nytt tak lades på.

SM-guld
1973 var ett år OK Bävern, och inte minst Bo Håkansson, kommer att minnas. Han lyckas nämligen som första och enda bäver hittills vinna SM. Det var Natt-SM för äldre juniorer. Han får också samma år ta på sig landslagsdräkten vid ett par tillfällen.

OK Bävern börjar 1975 med att göra ett elljusspår, öster om Ekenässjön. Det blev klart året därefter. Också där användes frivillig arbetskraft från klubbmedlemmarna.

En annan sak som ser sitt ljus är klubbtidningen "Bävernytt". Den fastställs av ett gäng bävrar och kommer ut fyra gånger om året och så än idag. Bävrarna är nu mer tävlingsflitiga än någonsin, 71 aktiva orienterare noteras med 1010 starter vid 76 tävlingar.

Åren går och vi arrangerar en del tävlingar men gör inga "dunderplaceringar". 1979 firar klubben 25-års jubileum i Nävelsjö bygdegård där 110 bävrar och inbjudna gäster deltar. 1979 var också ett stort arrangörsår då vi arrangerade tre tävlingar en skidorientering och två vanliga orienteringstävlingar. Detta år köper klubben in en snöskoter, som skall användas både till elljusspåret och göra upp spår till skidorienteringstävlingar.

Under året 1980 görs tre nya kartor, runt trakten kring Ekenässjön. Och klubben arrangerar för första gången en skidtävling. Tillsammans med Smålands Skidförbund arrangerade man Götalands-mästerskapen i stafett.

På Belgiens tredagars 1981, hade Bävern åtta deltagare. Evert Johansson och Göran kom på varsin andraplats. Det händer sedan inte så mycket under några år, inga direkt topplaceringar och klubben arrangerar några tävlingar i vanlig ordning. Antalet medlemmar stiger kraftigt och 1986 är de mer än 200.

1988 blir Carolina Stark historisk, när hon som första tjej vinner poängpriset i D 12-klassen.

1989 är ett rekordår för Bävern, i alla fall om man räknar på ungdomssidan, och den nybörjarkurs som de har. Inte mindre än 80 st ungdomar var med på träningarna och cirka 40 av dom hade inte varit med någon gång tidigare. Tack vare det så ökar klubbens medlemsantal till 250 medlemmar.

1981 var det åtta bävrar som åkte på Belgiens tredagars. 1991 skulle det göras om, men nu med betydligt fler deltagare. Denna resa skulle senare göras om 1993.

1991 deltar för första gången OK Bävern i 25-mannakavlen i Stockholm. Det är världens största breddbudkavle.

1992 gästas OK Bävern av orienterare från Estland. Löparna från OK Kobras (Kobras betyder just Bäver på svenska) håller god klass när dom var med oss ute på några tävlingar.

Detta år gör Carolina Stark årets prestation. När hon kommer tvåa på Ungdoms-SM i D16-klassen. Hon vinner också poängpriset för tredje året i rad.

Slutet av 1992 och början av 1993 blev ett svart år för orienteringen. Många oförklarliga dödsfall inträffar bland unga elitorienterare. Vårsäsongen ställs därför in för eliten. Sjukdomen kan ha något att göra med ett virus som kan bildas om man tränar fast man inte är riktigt frisk i kroppen.

Klubbens ekonomi är nu mycket god. Efter att ha börjat sälja bingolotter har ekonomin stadgats.

Ytterligare byggnationer i stugan
En stor byggnation av klubbstugan har också gjorts under 1993, man har byggt ut storstugan inne i stugan med ca 17 kvadratmeter, samt lagt kakel och klinkers vid duscharna.

Året därefter gjorde man om på tomten, med ny matjord och grävde rent nere vid sjön. Allt detta arbete utfördes av ALU-arbetare samt frivilliga bävrar. Det kostade en hel del men tack vare Bingolotto kunde detta genomföras.

1995 lyckades Martin Schagerlind vinna Götalands-mästerskapen. Tävlingen avgjordes på Gotland, och Henrik Adolfsson kom på åttonde plats.

2009 arrangerade OK Bävern, tillsammans med många småländska föreningar, O-ringen i Eksjö. Centralorten var förlagt till Ränneslätt, som även var målplats för tre etapper. Överiga två etapper avgjordes i Risan. OK Bävern ansvarade bl.a. för två starter, banläggning etapp 4, försäljning på TC, data-grupp och mycket mer.

2010 har klubben haft mycket stora framgångar på ungdomssidan. Höjdpunkten var när H12-laget vann Ungdomens 10-mila.